Djursjukvårdare tjänster

Sårvård
Har din hund råkat få sår eller skavsår, eller hittade du början på ett hot-spot utslag?
Under besöket tittar jag på hudskadorna, rakar pälsen och rengör sårområdet och bedömer även behovet av ett besök hos veterinären.

Omfattande utslag, klåda och kroniska hudbesvär samt skärsår och bett kräver alltid veterinärvård!

Uppföljningsvård: Om djuret har ett sår och veterinären har instruerat uppföljningsvård av såret hemma, men det känns utmanande att göra det själv, hjälper jag dig gärna!

Vid besöket rengörs sårområdet och vid behov kan även laserbehandling ges, vilket påskyndar sårläkningsprocessen. Laserbehandling kan också ges till sydda- och/ eller operationssår.

Jag instruerar hur man fortsätter skötseln hemma, eller så kommer vi överens om ett nytt besök.


Byte av sårförband

Efter olika ingrepp kan det vara nödvändigt att ha ett bandage/sårplåster på hunden som byts hemma dagligen.

Ett bra exempel är när hunden fått kloskada och klon har blivit tvungen att bort tas.

Om du känner dig osäker på att byta bandage, så hjälper jag gärna till och ger instruktioner om hur man kan göra ett nytt tassförband. Vid behov kommer vi  överens om en nytt besök. 


Medicingivning

Har ditt djur blivit ordinerad medicin och det känns svårt att ge det själv (smärtstillande eller antibiotika). Hålls inte katten stilla under medicinering?

Under besöket ger jag medicinen djuret ordinerats eller receptfria avmaskningsmedel (obs: ta med egen medicin) hjälper jag dig gärna! Applicering av öron- och ögondroppar går också bra.

Applicering endast av djurets egna mediciner eller preparat!

Rengöring av öron
Har din hund smutsiga eller rinnande öron? Under besöket rengör jag öronen med en skonsam öronsköljningsmedel, eller alternativt preparat som din veterinär ordinerat.
Vid behov plockar jag även håren från örongången.

 Ett ömmande, kliande eller rött öra kan vara ett tecken på öroninflammation och kräver alltid veterinärvård!

Tandkontroll

Är du orolig över hundens eller kattens tänder? Har det samlats tandsten?

Under besöket kontrollerar jag konditionen på djurets tänder, så långt det är möjligt i vaket tillstånd och rekommenderar vid behov tandvård hos veterinär. Instruerar även hur man borstar tänderna.

Uppföljningsvård efter tandoperationer går också med tillstånd av vårdande veterinär!

Analkörteltömning

Släpar din hund baken i marken ute eller längs med mattor? Släpper den obehagliga lukter? Då kan analkörtlarna vara fyllda, och det gör att hunden känner sig obekväm och det kliar. Vanligtvis tömmer analkörtlarna sig själva då hunden gör sina bestyr, men ibland måste de tömmas manuellt med människans hjälp. Man kan uppfatta detta svårt eller obehagligt, men jag hjälper gärna.

Ibland har det gått så långt att analkörtlarna har hunnit inflammeras och då behöver hunden alltid ett besök hos veterinären.
Symtom: smärta, svullnad, rodnad eller ett sprucket sår som rinner sekret nära anus!

Rakning av tovor
Ibland tovar sig tassarnas botten eller pälsen bakom öronen på hundar. Under besöket klipper jag bort tovorna med maskin eller så reder jag ut knutarna för hand.

Klipper också tovor på snälla hanterbara katter i vaket tillstånd, på kattens villkor.

Tovorna kan orsaka smärtsamma spänningar och till och med hudinfektioner på djuret, som kräver alltid ett besök hos veterinären!

Bortplockning av fästingar
När man bor i skärgården kan djur tyvärr inte undvika fästingar.  Under besöket plockar jag bort fästingarna med fästingpincett eller med fingrarna.